Blog

Waarom sommige mensen wel altijd tijd hebben: ze delegeren!

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 17 mei 2015 in de categorie Time management
Tags: outsourcen, delegeren

Delegeren: het lijkt op outsourcen, het voelt bijna als outsourcen maar ... het is veel goedkoper.

Ken je het gevoel dat je iets zou moeten doorgeven? Maar dat je blijft zeggen: ik doe het zelf wel even. Het lijkt gemakkelijker om het snel zelf te doen. Het kost je toch meer moeite om het uit te leggen. Dus wat heb je dan gewonnen?

Lees meer

Vergeet die ‘ene perfecte tool’: stel je ecosysteem samen

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 10 mei 2015 in de categorie Tools en software
Tags: gewoonten, taken

Hoeveel programma's heb je op je computer om jezelf te organiseren? Of hoeveel apps op je smartphone om lijstjes te maken? Massa's.

Die software noemen we task managers. En er zijn er honderden, met allemaal verschillende opties en in alle mogelijke prijscategorieën. Maar heb je alleen de tools, en geen methode? Dan los je je probleem niet op.

Lees meer

De kunst van het uitstellen. En hoe je er slechter in wordt

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 03 mei 2015 in de categorie Succes
Tags: productiviteit, uitstellen

Iedereen stelt zaken uit en voelt zich daar slecht over. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. Ben jij zo’n uitzondering? Ik niet.

Je stelt iets bewust uit. Je weet dat je hierover een slecht of negatief gevoel zult krijgen. Je weet dat je opnieuw zal moeten rushen tegen de deadline.

Het uitstellen waarover we het hebben, gaat niet over de items op onze incubatielijst. Want daarvoor hebben we bewust beslist dat we ze nu niet gaan doen.

Het gaat wel over de items waarbij jij en ik de intentie hebben om ze uit te voeren. Maar we ze blijven achteruitschuiven op onze lijst. En dat uitstellen heeft een negatief effect op je zelfbeeld, je job, je relatie en je eigenwaarde. Je wordt steeds bozer op jezelf.

Lees meer

9 eenvoudige manieren om minder bagatellen op je lijst te hebben

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 26 april 2015 in de categorie Prioriteit
Tags: veranderen, doelstelling

Ik hoef je er niet van te overtuigen dat we in een tijd van overvloed leven. Overvloed aan informatie, mogelijkheden en zelfs afleidingen.

We leven ook in een geweldige tijd: zoveel informatie beschikbaar onder je vingertoppen. Het is zo gemakkelijk om je sociale contacten te onderhouden. Het is zo gemakkelijk om overal bereikbaar te zijn.

Maar het is dus ook een hele taak om niet overspoeld te raken. Hoe meer mogelijkheden, hoe moeilijker om te kiezen. En ben je niet goed in kiezen? Dan wordt het probleem alleen maar groter.

Als je niet oplet, raakt je tijd gevuld met triviale zaken. Bagatellen, waarvan je niet blij wordt.

Lees meer

Slecht voor het ego

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 19 april 2015 in de categorie Time management
Tags: energie, doelstelling

Er is altijd zoveel te doen: e-mails beantwoorden, projecten afwerken, afspraken nakomen, vergaderen, … en daarnaast nog zoveel doelen te behalen.

Soms voelt het alsof het water je aan de lippen staat. Niet meer weten wat eerst gedaan. Ik heb het in ieder geval al meerdere keren ondervonden.

Je begint heel enthousiast met iets nieuws en voor je het weet, heb je weer te veel op je bord. Opnieuw. Ik moet heel hard opletten om mijzelf niet te overspoelen. Ik overdrijf nogal gemakkelijk wanneer ik ergens voor ga.

Misschien heb jij dat ook. Je begint met iets nieuws en door je enthousiasme ga je het meer doen. Je begint te sporten en voor je het weet, loop je elke week vier of vijf keer. Het loopt een beetje uit de hand, en je andere activiteiten lijden eronder.

Lees meer

Denk jij ook verkeerd?

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 12 april 2015 in de categorie Doelstellingen
Tags: tips, gewoonten

Heb jij ooit al te horen gekregen: “Maar, je denkt verkeerd!”?

In het begin van mijn carrière als werkvereenvoudiger zei een kennis van mij tijdens een discussie: “Johan, ge denkt verkeerd”. Ik ging door het dak.

Het is toch niet omdat je nieuw bent in je job dat je verkeerd denkt? Het is toch niet omdat we verschillend denken dat ik juist denk en jij verkeerd? En vrijheid van denken dan?

Frustrerend, vond ik dat. Is dat ook voor jou zo?

Lees meer

4 Eenvoudige stappen voor je gewoonteverandering

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 05 april 2015 in de categorie Gewoonten
Tags: tips

Minstens één keer per week krijg ik de vraag: “Johan, hoe slaag jij er in om je gedrag te veranderen?”

“Jij hebt veel discipline en ik niet”, volgt er dan nog snel op. Alsof mijn discipline de magische drank is die me beter maakt. Bovendien vind ik zelf niet dat ik zoveel wilskracht of discipline heb.

Een belangrijke hefboom om meer succes te bereiken, is je beloftes nakomen: eerst en vooral de beloftes aan jezelf. Je wilt beter in conditie zijn. Je start met goede moed en je houdt het een paar dagen vol. En daarna is het business as usual.

Lees meer

11 Tips van uit Trends

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 02 april 2015 in de categorie Productiviteit
Tags: tips, email

Vier maal in de papieren pers komen, is één van de doelen van 2015.
Check : one down, three to go.

Dat je niet altijd wordt geciteerd zoals je het bedoelde, kon ik uit eerste hand merken.

Lees meer

Mag het iets meer/minder zijn?

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 29 maart 2015 in de categorie Gewoonten.

Je ondernam waarschijnlijk al meerdere pogingen om jezelf beter te organiseren, meer te mediteren, regelmatiger te sporten, elke week een artikel te schrijven. Vul de waslijst van gewoontes gerust aan op je (interne) wishlist.

Je trekt hard aan die kar en toch wil het niet lukken. Je laat na een aantal keer steeds opnieuw los. “Te weinig zelfdiscipline of te weinig karakter”, zeg je tegen jezelf. “Dat is nu echt niks voor mij”, is je conclusie.

Lees meer

Op zoek naar meer uren in je dag?

Ontvang dan de gratis wekelijkse ExtraTijdstips

  • tips over het bekomen van extra tijd
  • tips over extra tijd van andere experten uit de hele wereld
  • interviews met experten over het creeeren van extra tijd
  • nuttige weetjes over extra tijd

Je krijgt als extra cadeau mijn nieuwe e-book: 9 onbetaalbare lessen die ik mocht leren van mijn opa over productiviteit.