Blog

Gebruik je deze strategie al om je T.E.A.M te vergroten?

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 28 juni 2015 in de categorie Aandacht
Tags: energie, tijd, T.E.A.M., geld

Je kent het gevoel wel: je leert een trucje en je bent daar heel enthousiast over. Maar na een tijdje blijkt het toch ook niet dat te zijn.

Een textexpander bijvoorbeeld, is een geweldige tool. Maar als je je vrijgekomen tijd vult met triviale zaken, wat heb je dan gewonnen? Niks, je hebt alleen euro's uitgegeven. Gelukkig is de investering voor een textexpander beperkt.

Heb jij het wondermiddel al gevonden? Dat alles oplost en beter maakt.

Lees meer

Wie heeft het je afgepakt?

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 21 juni 2015 in de categorie Aandacht
Tags: concentratie, meditatie

Heb jij ook zo'n korte aandachtsspanne? Of heb jij er geen last van? De aandacht van iedereen in onze maatschappij ligt onder vuur. Gewoon zeggen: ‘Het zal weleens beter gaan’, brengt geen aarde aan de dijk.

Je was bezig met het verwerken van gegevens. En plots, zonder het te beseffen, ben je iets aan het opzoeken op het internet. Je vraagt je af wat je op die site komt doen.

Lees meer

Wacht eens even

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 14 juni 2015 in de categorie Aandacht
Tags: tips, extra tijd, tijdswinst

Plotseling tijd over hebben: je kunt het haten, of het gebruiken om te winnen van je to do’s. 7 tips om dit tijdscadeau te gebruiken.

Verlies of winst?

Je rijdt naar een klant en je bent 20 minuten vroeger dan voorzien. Het verkeer verliep vlotter dan je had ingeschat.

Of: je bent op tijd voor de meeting, maar samen met een collega ben je de enige. De vergadering start 15 minuten te laat. Je neemt je voor om de volgende keer ook een kwartier te laat te komen.

Of stel: je hebt een afspraak met een collega, maar die is nog niet op het werk. Je bladert wat in de folders bij de receptie. Of je praat wat met een andere collega.

Gedurende je dag zijn er een aantal momenten waarop je wacht. Voor velen lijkt die tijd verloren. Want als er één ding is waarmee we niet goed om kunnen, is het wachten.

Lees meer

Deze keer is het persoonlijk

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 07 juni 2015 in de categorie Aandacht
Tags: efficient, persoonlijk

Heb je ook al gemerkt dat wat voor John goed werkt, jou niet noodzakelijk dezelfde resultaten geeft? En dat is niet omdat John het zoveel beter toepast dan jij.

Frederik is laaiend enthousiast over de nieuwe Wunderlist-tool. Hij kan er niet over zwijgen. Het is de oplossing van al zijn problemen. En na een aantal weken proberen, vind jij die tool maar niks. Frederik die blijft de lof zwaaien over deze tool. Hij is ook niet de enige, Microsoft wil deze tool kopen. Frederik heeft er goede resultaten mee, dat is duidelijk. Maar voor jou werkt het niet. Hoe kan dat nu?

Lees meer

8 tips om je enthousiasme aan te wakkeren

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 31 mei 2015 in de categorie Energie
Tags: motivatie, enthousiasme, goesting

Heb je ook van die momenten dat je weet wat je moet doen, maar dat je het toch niet doet?

Je weet dat het goed zou zijn om die extra kilometers te gaan joggen, maar je zegt foert. Overmorgen staat hardlopen opnieuw op de planning en dan zal het wel beter gaan.

Of je wordt nog maar eens in je inbox gezogen terwijl je echt wel een artikel wilt schrijven?

Kortom: je zit vol goede intenties maar de uitvoering blijft achter.

Lees meer

Waarom sommige mensen wel altijd tijd hebben: ze delegeren!

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 17 mei 2015 in de categorie Time management
Tags: outsourcen, delegeren

Delegeren: het lijkt op outsourcen, het voelt bijna als outsourcen maar ... het is veel goedkoper.

Ken je het gevoel dat je iets zou moeten doorgeven? Maar dat je blijft zeggen: ik doe het zelf wel even. Het lijkt gemakkelijker om het snel zelf te doen. Het kost je toch meer moeite om het uit te leggen. Dus wat heb je dan gewonnen?

Lees meer

Vergeet die ‘ene perfecte tool’: stel je ecosysteem samen

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 10 mei 2015 in de categorie Tools en software
Tags: gewoonten, taken

Hoeveel programma's heb je op je computer om jezelf te organiseren? Of hoeveel apps op je smartphone om lijstjes te maken? Massa's.

Die software noemen we task managers. En er zijn er honderden, met allemaal verschillende opties en in alle mogelijke prijscategorieën. Maar heb je alleen de tools, en geen methode? Dan los je je probleem niet op.

Lees meer

De kunst van het uitstellen. En hoe je er slechter in wordt

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 03 mei 2015 in de categorie Succes
Tags: productiviteit, uitstellen

Iedereen stelt zaken uit en voelt zich daar slecht over. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. Ben jij zo’n uitzondering? Ik niet.

Je stelt iets bewust uit. Je weet dat je hierover een slecht of negatief gevoel zult krijgen. Je weet dat je opnieuw zal moeten rushen tegen de deadline.

Het uitstellen waarover we het hebben, gaat niet over de items op onze incubatielijst. Want daarvoor hebben we bewust beslist dat we ze nu niet gaan doen.

Het gaat wel over de items waarbij jij en ik de intentie hebben om ze uit te voeren. Maar we ze blijven achteruitschuiven op onze lijst. En dat uitstellen heeft een negatief effect op je zelfbeeld, je job, je relatie en je eigenwaarde. Je wordt steeds bozer op jezelf.

Lees meer

9 eenvoudige manieren om minder bagatellen op je lijst te hebben

Geschreven door Johan D'Haeseleer op 26 april 2015 in de categorie Prioriteit
Tags: veranderen, doelstelling

Ik hoef je er niet van te overtuigen dat we in een tijd van overvloed leven. Overvloed aan informatie, mogelijkheden en zelfs afleidingen.

We leven ook in een geweldige tijd: zoveel informatie beschikbaar onder je vingertoppen. Het is zo gemakkelijk om je sociale contacten te onderhouden. Het is zo gemakkelijk om overal bereikbaar te zijn.

Maar het is dus ook een hele taak om niet overspoeld te raken. Hoe meer mogelijkheden, hoe moeilijker om te kiezen. En ben je niet goed in kiezen? Dan wordt het probleem alleen maar groter.

Als je niet oplet, raakt je tijd gevuld met triviale zaken. Bagatellen, waarvan je niet blij wordt.

Lees meer

Op zoek naar meer uren in je dag?

Ontvang dan de gratis wekelijkse ExtraTijdstips

  • tips over het bekomen van extra tijd
  • tips over extra tijd van andere experten uit de hele wereld
  • interviews met experten over het creeeren van extra tijd
  • nuttige weetjes over extra tijd

Je krijgt als extra cadeau mijn nieuwe e-book: 9 onbetaalbare lessen die ik mocht leren van mijn opa over productiviteit.